tiistai 5. maaliskuuta 2013

Hoorebilla sanottua



Muistakaa minun palvelijani Mooseksen laki, jonka minä Hoorebilla hänelle säädin koko Israelia varten käskyiksi ja oikeuksiksi. Katso, minä lähetän teille profeetta Elian, ennenkuin tulee Herran päivä, se suuri ja peljättävä. Ja hän on kääntävä jälleen isien sydämet lasten puoleen ja lasten sydämet heidän isiensä puoleen, etten minä tulisi ja löisi maata, vihkisi sitä tuhon omaksi.(Malakia 4:4-6)

Jumala sääti Hoorebilla 10 käskyä, josta Hän muistuttaa meitä profeetta Malakian kautta viitaten lopun aikoihin. Jumala siis muistuttaa meitä näistä käskyistä, vaikka emme eläkään enää lain, vaan armon alla, miksi Jumala siis muistuttaa meitä näistä jos ne ei enää koske meitä? Siksi koska Rakkauden laki täyttää nämä käskyt, kuten tekee hengen mieli, jossa meidän tulisi elää, Kristuksen mieli. Käydään läpi Hoorebilla säädetyt käskyt, mitä Jumala silloin puhui Moosekselle, varmasti monelle meistä hyvin tuttut käskyt.

1. Minä olen Herra, sinun Jumalasi. Sinulla ei saa olla muita jumalia.
2. Älä turhaan lausu Herran, sinun Jumalasi nimeä.

Kaksi ensimmäistä puhuttelee meitä meidän Jumalasuhteestamme, Ei ole muuta tietä Jumalan luokse kuin Jeesuksen Kristuksen armon ja anteeksi antamuksen kautta, Golgatalla vuotaneen sovitusveren ja tehdyn liiton kautta. Jeesus vertasi suhdettamme esim. rahaan ja sanoi, että emme voi palvella kahta herraa, meidän tulee valita Jeesus koko elämämme kaikkien osa-alueiden Herraksi.

          3. Pyhitä lepopäivä.

Muista levätä sanoo Herra, mielenkiintoinen käsky, ei tunnu kovin raskaalta, ehkä jokainen meistä ainakin tähän pystyy, toki se tänä kiireisenä aikana voi olla haaste, itsekin jouduin monta vuotta opettelemaan pysähtymistä, sillä oravanpyörä jossa olin, pyöri jo kovaa vauhtia ja sitä ei ollut helppo pysäyttää.

         4. Kunnioita isääsi ja äitiäsi.

Kunnioittamisesta Raamattu puhuu paljon ja jos me kunnioitamme vanhempiamme, siihen liittyy erityinen siunaus, että pitkään eläisit ja menestyisit! Kunnioitusta ei voi teeskennellä, sen voi omata vain rakkauden ja nöyryyden kautta.

5. Älä tapa.
6. Älä tee huorin.
7. Älä varasta.
8. Älä lausu väärää todistusta lähimmäisestäsi. (ts. älä valehtele tai vääristä totuutta)
9. Älä tavoittele lähimmäisesi omaisuutta.
10. Älä tavoittele lähimmäisesi puolisoa, työntekijöitä, karjaa äläkä mitään, mikä hänelle kuuluu.

Nämä loputkin puhuvat minulle oikeastaan siitä käskystä jonka Jeesus meille antoi, keskinäinen rakkaus, veljesrakkaus, lähimmäisen rakkaus ja kuten Roomalaiskirje asian ilmaisee.
Rakkaus ei tee lähimmäiselle mitään pahaa. Sentähden on rakkaus lain täyttämys.  (Room.13:10)

Jeesus puhui vuorisaarnassa (Matteus 5-7) vahvan sanan meille ja käytännössä siteeraa kymmentä käskyä ja vahvistaa käskyn veljesrakkaudesta. Sitä ennen Jeesus sanoo jotakin merkittävää!!!

Sentähden, joka purkaa yhdenkään näistä pienimmistä käskyistä ja sillä tavalla opettaa ihmisiä, se pitää pienimmäksi taivasten valtakunnassa kutsuttaman; mutta joka niitä noudattaa ja niin opettaa, se pitää kutsuttaman suureksi taivasten valtakunnassa.Sillä minä sanon teille: ellei teidän vanhurskautenne ole paljoa suurempi kuin kirjanoppineiden ja fariseusten, niin te ette pääse taivasten valtakuntaan. (Matt.5:19-20)

Nämä käskyt ovat pieniä ja ne eivät ole raskaat, huomaamme armon olevan kaikkien osalla: opetti tai ei opettanut näiden käskyjen mukaan, kaikki päätyivät taivasten valtakuntaan, sinne mennään armosta, ei lain noudattamisen kautta. Mutta se mitä voimme tästä oppia,joka niitä noudattaa sanoo Raamattu. Ensin siis tarvitsee itse noudattaa, ennenkö kannattaa alkaa toisia opettamaan, muutoin sinut pian huomataan fariseukseksi tai kirjanoppineeksi, eli tiedät asiat, mutta et elä sen mukaan mitä opetat. Rakkaus rakentaa sanoo Raamattu, se myös saa meidät toimimaan oikein, ei se että opettelemme asioita ja alamme sen kautta toimia. Mutta jos näitä noudatat ja niin opetat, tulet olemaan suureksi kutsuttu taivasten valtakunnassa. Mikäli siis haluat menestyä taivaallisessa elämässäsi sanoo Herra sinulle, kuten Joosualle,

Ole vain luja ja aivan rohkea ja noudata tarkoin kaikessa sitä lakia, jonka minun palvelijani Mooses on sinulle antanut; älä poikkea siitä oikealle äläkä vasemmalle, että menestyisit, missä ikinä kuljetkin. Älköön tämä lain kirja sinun suustasi poistuko, vaan tutkiskele sitä päivät ja yöt, että tarkoin noudattaisit kaikkea, mitä siihen on kirjoitettu, sillä silloin sinä onnistut teilläsi ja silloin sinä menestyt. Olenhan minä sinua käskenyt: Ole luja ja rohkea; älä säikähdy äläkä arkaile, sillä Herra, sinun Jumalasi, on sinun kanssasi, missä ikinä kuljetkin." (Joosua 1:7-9)

Vuorisaarnassa Jeesus jatkoi puhumalla aiheista tappaminen ja viha, aviorikos ja avioero, vala ja vannominen, kosto, vihamiesten rakastaminen... nämä kaikki puhuvat rakkaudesta ja ennenkaikkea veljesrakkaudesta tai sen puutteesta, ja kuten Raamattu Sanoo,rakkaus ei tee mitään pahaa lähimmäiselleen! Sitten voimme myös katsoa Eenokkia, yksi ihailemistani Raamatun henkilöistä, josta tosin puhutaan vain muutamalla sanalla.

Ja kun Hanok oli vaeltanut Jumalan yhteydessä, ei häntä enää ollut, sillä Jumala oli ottanut hänet pois. (1.Moos.5:24), (Hepr. 11:5)

Tässä näemme Vanhan Testamentin esikuvan ylösotosta, Jumala ottaa omansa pois, kun aika on kypsä. Mutta tämä ei ole tässä se mitä haluan sanoa, vaan se, että hän vaelsi Jumalan yhteydessä ja sitten Jumala otti hänet luokseen. Minä ainakin haluan olla se jolle Herra sanoo; sinä hyvä ja uskollinen palvelija, hänen ystävä! Minä haluan vaeltaa Hänen yhteydessään ja siksi tutkin Hänen sanaansa ja haluan vaeltaa Hänen yhteydessään. Minulle ei riitä se, että pelkästään opin hänen sanansa, vaan haluan saada sen elämääni, arkeeni, silloin se on minussa ja elämäni on koeteltu Jumalan Sanan tulessa.

Ole vain varuillasi ja ota itsestäsi tarkka vaari, ettet unhota, mitä omin silmin olet nähnyt, ja ettei se lähde sinun sydämestäsi koko elinaikanasi... Ja Herra puhui teille tulen keskeltä. Sanat te kuulitte, mutta ette nähneet hänen muotoansa, kuulitte vain äänen. Ja hän ilmoitti teille liittonsa, jonka hän käski teidän pitää, nimittäin ne kymmenen käskysanaa; ja hän kirjoitti ne kahteen kivitauluun. Ja minun Herra silloin käski opettaa teille käskyt ja säädökset, että te seuraisitte niitä siinä maassa, jota te menette ottamaan omaksenne.  (5 Moos 4:9-14)

Raamattu on ilmoitus Kristuksesta, Hän ei muutu, siksi se sana jonka Hän on puhunut palvelijansa Mooseksen kautta on sama sana jonka Hän puhui itse lihaan tultuaan Jeesuksessa Kristuksessa. 

Niinkuin Isä on minua rakastanut, niin minäkin olen rakastanut teitä; pysykää minun rakkaudessani. Jos te pidätte minun käskyni, niin te pysytte minun rakkaudessani, niinkuin minä olen pitänyt Isäni käskyt ja pysyn hänen 
rakkaudessaan. (Joh 14:9-10)

Tässä on pyhien kärsivällisyys, niiden, jotka pitävät Jumalan käskyt ja Jeesuksen uskon. (Johanneksen ilmestys 14:12)

Me olemme menossa ottamaan taivasten valtakuntaa omaksemme, ikuiseen yhteyteen Jumalan kanssa, mutta se on Jumalan valtakunta ja yleensä valtakunnan johtaja määrittää miten siellä eletään, Hänellä on siihen täysi oikeus! Me taas olemme perillisiä ARMOSTA, siksi meidän tuskin kannattaa rutista isäntäämme vastaan, vaan olemaan Hänelle kuuliainen aina kuolemaan saakka.

Sitten toisekseen nämä kymmenen käskyä puhuvat meille ainoastaan kunnioituksesta ja rakkaudesta, Jumala on rakkaus ja joka rakastaa, varmasti myös kunniottaa eikä siten luonnollisestikkaan riko näitä käskyjä, ei sen takia että ne olisi hänelle laki, vaan sen takia, että rakastaa ja ei tahdo lähimmäiselleen mitään pahaa. Rakkaus pitää Jumalan käskyt ja siten täyttää Jumalan lain. Rakkautta on elämistä Jumalan armosta Hänelle kunniaksi ja hänen yhteydessään. Ne jotka vaeltavat Hänessä Hän tulee ottamaan ylös luokseen kuten Eenokin aikanaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti