perjantai 8. marraskuuta 2013

Tietäjähenki


Ja tapahtui meidän mennessämme rukouspaikkaan, että meitä vastaan tuli eräs palvelijatar, jossa oli tietäjähenki ja joka tuotti paljon tuloja isännilleen ennustamisellaan. Hän seurasi Paavalia ja meitä ja huusi sanoen: "Nämä miehet ovat korkeimman Jumalan palvelijoita, jotka julistavat teille pelastuksen tien". Ja tätä hän teki monta päivää. Mutta se vaivasi Paavalia, ja hän kääntyi ja sanoi hengelle: "Jeesuksen Kristuksen nimessä minä käsken sinun lähteä hänestä". Ja se lähti sillä hetkellä. (APT. 16:16-18)

Yksi tapa tunnistaa tietäjähenki on, että mitä ikinä se puhuu sinulle, se vaivaa sinua.  Tässäkin tapauksessa tämä henki puhui asiaa, joka oli totta, mutta silti siinä oli jotakin väärää. Voimme huomata, että jos Paavali ei olisi ollut kasvanut nöyryyteen, olisi ollut helppo ylpistyä ja ajatella, ”että niinhän se on, minä julistan pelastusta ja olen Jumalan palvelija, hyvä että te sen nyt tiedätte”. Tämän tietäjähengen olisi voinut ajatella olevan hyvä promoottori ja mainostaja. Tälläisiä nämä yleensä ovatkin jonkun aikaa, kunnes haluavat sinun paikkasi ja aiheuttavat hajaannuksen. Tämä onkin toinen tulkinta tästä hengestä; spirit of divination, eli hajaannuksen henki, kuten englannin kielinen käännös asian ilmaisee.

Tiedän kaverin jossa oli pelon henki, josta hän Jumalan armossa vapautui. Kukaan ei huomautellut hänelle siitä, eikä jatkuvasti tuonut asiaa esille. Tämä henki alkoi manifestoitumaan yhteisessä pienryhmän rukoustilanteessa ja hän itse kertoi ongelmastaan tässä kohtaa, porukalla rukoilimme ja käskimme tätä henkeä lähtemään ja se lähti. Kuukausia myöhemmin yhteisessä rukouksessa ihmettelin että mikä seinä tässä rukouksessa on vastassa ja näin pelon hänen silmistään, ihmettelin että mistä tämä johtuu ja että tuo pelon henkikin oli jo lähtenyt. Ei juolahtanut mieleenikään etteikö tuo henki olisi silloin lähtenyt, sillä se lähti. Vasta myöhemmin tajusin, että tuo henki oli tullut ystävääni takaisin. Silloin en vielä kaikkea ymmärtänyt, mutta kun nyt jälkikäteen tiedän kaverin olevan tekemisissä ihmisen kanssa jossa on tuo tietäjä- / hajaannuksen henki, en yhtään ihmettele asiaa.

Kun väkevä aseellisena vartioitsee kartanoaan, on hänen omaisuutensa turvassa. Mutta kun häntä väkevämpi karkaa hänen päällensä ja voittaa hänet, ottaa hän häneltä kaikki aseet, joihin hän luotti, ja jakaa häneltä riistämänsä saaliin. Joka ei ole minun kanssani, se on minua vastaan, ja joka ei minun kanssani kokoa, se hajottaa. Kun saastainen henki lähtee ihmisestä, kuljeksii se autioita paikkoja ja etsii lepoa; ja kun ei löydä, sanoo se: 'Minä palaan huoneeseeni, josta lähdin'. Ja kun se tulee, tapaa se sen lakaistuna ja kaunistettuna. Silloin se menee ja ottaa mukaansa seitsemän muuta henkeä, pahempaa kuin se itse, ja ne tulevat sisään ja asuvat siellä. Ja sen ihmisen viimeiset tulevat pahemmiksi kuin ensimmäiset." Luuk.11:21-26

Pahat henget eivät hypi sisään, ellet anna lupaa. Ne hakevat sinulta lupaa kieroilla sanoilla ja hyväksynnällä mielen alueella, että jossakin kohtaa hyväksyt niiden sanat ja näin annat luvan. Sanovat että et todellisuudessa ole vapaa ja haluavat vapauttaa sinut, jolloin joudut sidotuksi. Tietäjä- / hajaannuksen henki, joka tietää sinusta asioita, erityisesti haavojasi ja heikkouksiasi tuo niitä esiin kokoajan odottaen, että koska nappaat syötin. Se haluaa syödä luottamuksesi vapauteesi ja toisiin ihmisiin, erityisesti hengellisiin auktoriteetteihin. Näin sitoen sinut itseensä ja saattaen sinut pahan hengen kahleisiin. 

On kaksi eri asiaa, huomata itse kaipaavansa vapautta jollakin alueella, kuin että joku jatkuvasti tökkii sinua sillä alueella ja huomauttaa sen olevan side elämässäsi. Tiedät että sinulla on ollut kyseisellä alueella haasteita, mutta olet jo antanut elämäsi Kristukselle, myös tämän osa-alueen ja tällöin olet vapaa ja tiedät sen, tätä uskoa vapaudesta tämä väärä profeetta tulee horjuttamaan ja haluaa kaataa sinut. 

he puhuvat pöyhkeitä turhuuden sanoja... lupaavat heille vapautta, vaikka itse ovat turmeluksen orjia; sillä kenen voittama joku on, sen orja hän on. Sillä jos he meidän Herramme ja Vapahtajan Jeesuksen Kristuksen tuntemisen kautta ovat päässeetkin maailman saastutuksia pakoon, mutta niihin taas kietoutuvat ja tulevat voitetuiksi, niin on viimeinen tullut heille ensimmäistä pahemmaksi. (2.Piet.2:18-20)

En löydä Raamatusta yhtään kohtaa, jossa joku on vapautettu pahasta hengestä ilman hengen manifestaatiota ja siten että tämä henki on ensin reagoinut ja sitten vasta ihminen vapautettu. Aivan kuten Paavali kohdatessaan tietäjähengen, ei Paavali tökkinyt tätä naista, että onkohan tuo ihan Herrasta, mutta tuo tietäjähenki tökki Paavalia. Itse asiassa Paavali oli matkalla rukoushuoneelle rukoilemaan ystäviensä kanssa ja tuo henki reagoi Kristuksen kirkkauteen Paavalissa. Tämä henki siis reagoi Paavaliin ja niin se on yhä edelleen. Pahat henget manifestoituvat ja reagoivat Jumalan kirkkauden tullessa. 

Tämä tietäjähenki itseasiassa haastoi Paavalin, monet henget vain ulisevat ja sitovat ihmisen joka on niiden vanki, kohdatessaan Kristuksen kirkkauden sinussa. Tietäjä henki on suurempi auktoriteetti kuin monet muut pahat henget ja vaikka se tietää Kristuksen vallan uskovassa, tulee se haastamaan sinut kuten käärme haastoi Aatamin ja Eevan puutarhassa. Kristus kuitenkin on suurin auktoriteetti, sillä Hänelle on annettu kaikki valta ja voima.

Pietari ja Luukas puhuvat molemmat siitä kuinka Kristus vapauttaa ja Sanansa kautta pesee meidät, mutta sitten tulee tuo paha, joka viekkauden ja pöyhkeyden sanoilla haluaa huomiomme, haluten voittaa sinut, ”vapauttaa” sinut, mutta todellisuudessa orjuuttaa sinut. Molemmista Raamatunpaikoista huomaamme, että on käynyt tosi surkeasti, jos näin on päässyt käymään, sillä Raamattu sanoo, että olisi ollut parempi jos ihminen ei olisi tullut uskoon ollenkaan. Miksi Raamattu sanoo asian näin raadollisesti, ehkä siksi, että ennen ihminen oli vain eksynyt, eikä yrittänytkään elää Jumalalle tai johtaa muita Jumalan tuntemiseen. Nyt hän kuitenkin luulee olevansa Jumalan palvelija, vaikka todellisuudessa on eksytetty ja  sidottu, kukaan joka on eksytetty ei osaa suunnistaa perille, vaan eksyttää kaikki kaverinsa mukanaan. Ihminen siis joutuu vastuuseen siitä eksytyksestä johon on vetänyt ihmisiä mukaansa, niinkuin Raamattu sanoo; Veljeni, älkööt aivan monet teistä pyrkikö opettajiksi, sillä te tiedätte, että me saamme sitä kovemman tuomion. (Jaakobin kirje 3:1) 

Sydämeni palaa Suomelle, olen törmännyt liian moneen ihmiseen jossa vaikuttaa tietäjähenki, hajaannuksen henki tai joku muu pahan voima joka haluaa eksyttää ja hallita. 

Sillä meillä ei ole taistelu verta ja lihaa vastaan, vaan hallituksia vastaan, valtoja vastaan, tässä pimeydessä hallitsevia maailmanvaltiaita vastaan, pahuuden henkiolentoja vastaan taivaan avaruuksissa. (Efe.6:12)

Niin kauan kun seurakunta katselee sivusta, on näillä pahuuden henkiolennoilla oma hiekkalaatikko, nimeltä seurakunta. Kyse on hallituksista, valloista ja maailmanvaltioista, toisin sanoen auktoriteeteista. Nämä pahuuden henkiolennot näkevät todellisen auktoriteetin puutteen paremmin, kuin osaamme ymmärtää, ja ne käyttävät sitä hyväkseen. Jokaista rakoa joka syntyy tai edes näyttää syntyvän, niillä on jo jalka oven välissä. Oikeat profeetat taas täyttävät muurin aukot ja näin seurakunta on turvallinen hengellinen ympäristö. Valitettavasti sana profeetta on seurakunnassakin pelätty, sillä ilmeisesti vääriä profeettoja on ollut niin paljon, ettei oikeitakaan uskalleta asettaa paikalleen. Tämä kuitenkin jättää seurakunnan hallintoon suuren aukon, sillä Jeesus; 

...antoi muutamat apostoleiksi, toiset profeetoiksi, toiset evankelistoiksi, toiset paimeniksi ja opettajiksi...    (Efesolaiskirje 4:11) 

Tämän päivän seurakunnissa tunnistetaan pääosin vain kolmea viimeistä virkaa, apostolit ja profeetat on jätetty heitteille. Ei mikään ihme, että niin moni on kasvanut kieroon, koska seurakunta ei ole heitä ymmärtänyt, tunnistanut, eikä tunnustanut. Kuitenkin ilman apostoleja ja profeettoja seurakunta on kuin halvaantunut, vain 3/5 toimii. Efesolaiskirje jatkaa:

...tehdäkseen pyhät täysin valmiiksi palveluksen työhön, Kristuksen ruumiin rakentamiseen, kunnes me kaikki pääsemme yhteyteen uskossa ja Jumalan Pojan tuntemisessa, täyteen miehuuteen, Kristuksen täyteyden täyden iän määrään, ettemme enää olisi alaikäisiä, jotka ajelehtivat ja joita viskellään kaikissa opintuulissa ja ihmisten arpapelissä ja eksytyksen kavalissa juonissa; vaan että me, totuutta noudattaen rakkaudessa, kaikin tavoin kasvaisimme häneen, joka on pää, Kristus, josta koko ruumis, yhteen liitettynä ja koossa pysyen jokaisen jänteensä avulla, kasvaa rakentuakseen rakkaudessa sen voiman määrän mukaan, mikä kullakin osalla on. (Efe.4:12-16)

Ilman kaikkia hengenvirkoja, seurakunta ei saavuta päämääräänsä; yhteyttä, veljesrakkautta, Kristuksen tuntemista ja aikuisuutta Kristuksessa. Meidän ei tule hallita toisiamme vaan käyttää sitä hengellistä auktoriteettia, joka meille on annettu. Oli sitten kyse pienryhmästä, solusta, seurakunnasta tai maasta, riippuen siitä asemasta joka sinulle on annettu. Hengellinen auktoriteetti on monesti näkyvissä maallisessa asemassamme, aina tämä kuitenkaan ei pidä paikkaansa, mutta joka tuntee auktoriteetin ei toimi sitä vastaan vaikka se olisikin väärä. Väärät profeetat ja -opettajat tunnistaa siitä, että ne mm. käyttävät väärin auktoriteettia ja rikkovat ylempiä auktoriteetteja kohtaan. Rikkovat valansa ja ovat oman edun tavoittelijoita, yleensä vaikka he saavuttaisivatkin jonkin aseman seurakunnassa tai jopa oman seurakunnan, jää heidän lahkonsa pieneksi. Nämä lahkojen johtajat eivät ole toisten seurakuntien suosiossa, muutakuin omissa puheissaan.

1 kommentti: