keskiviikko 18. syyskuuta 2013

Hengen virka


Jeesus valitsi opetuslapsistaan 12, joille antoi apostolin nimen. (Luukas 6:12) Raamatusta näemme minkälainen on opetuslapsi, kaikkia asioita se ei sano suoraan, mutta lukiessa saamme ymmärryksen. Kun näiden 12 elämä oli tullut tähän pisteeseen, että heistä tuli apostoleja, olivat he jo jonkin aikaa aikaisemmin alkaneet seurata Kristusta, Jeesus oli kutsunut heidät kulkemaan Hänen kanssaan. He olivat seuranneet Jeesusta jo pidempään ja kuunnelleet hänen opetusta ja nähneet Jeesuksen tekoja. He olivat luopuneet monesta asiasta, jotkut jättivät työnsä, mutta senkin vain Jeesuksen kutsusta. Yksi tärkein elementti elämässämme, että voimme astua suurempaan hengen virkaan on, että seuraamme Jeesusta hinnasta välittämättä ja luotamme, että Hän pitää huolen omistaan, tämä on kuuliaisuutta Herran edessä, sillä kenellekkään ei ole helppoa ”jäädä tyhjän päälle”, inhimillisestä näkökulmasta sanottuna. Kaikkia Jeesus ei kutsu luopumaan töistä ja siihen en halua rohkaista, mutta jotkut hän kutsuu. Voimme töitä tehdessämmekin seurata Jeesusta aivan yhtälailla kuten Paavali teki, tärkeintä on, että kuulet Hänen äänensä ja toimit sen mukaan.

Silloin Samuel sanoi: "Haluaako Herra polttouhreja ja teurasuhreja yhtä hyvin kuin kuuliaisuutta Herran äänelle? Katso, kuuliaisuus on parempi kuin uhri ja tottelevaisuus parempi kuin oinasten rasva. (1. Samuelin kirja 15:22)

Niin ei myös teistä yksikään, joka ei luovu kaikesta, mitä hänellä on, voi olla minun opetuslapseni. (Luuk.14:33)

Tämä luopuminen voi olla monenlaista, mutta uskon, että tärkeintä siinä on että Jeesus on elämässämme kaikessa ensimmäinen ja tärkein. Raamattu sanoo, että etsikää ensin Jumalan valtakuntaa ja Hänen vanhurskautta niin kaikki tämä teille annetaan, siinä viitataan maallisiin tarpeisiin. Kun luovumme, niin voimme luottaa että Jumala antaa meille takaisin, moninkertaisesti ja paljon parempaa. Mutta etsikää ensin!

Näemme kaikista neljästä evankeliumista, että opetuslapset seuraavat Jeesusta. Jeesus antoi meille myös toisenlaisen määritelmän opetuslapsesta; opetuslapsi on kastettu Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen, opetuslapsi myös pitää KAIKEN mitä Jeesus on käskenyt meidän pitää. 

Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni, kastamalla heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja opettamalla heitä pitämään kaikki, mitä minä olen käskenyt teidän pitää. Ja katso, minä olen teidän kanssanne joka päivä maailman loppuun asti." (Matt.28:19-20)

Uskon, että sama peruskoulutus / vaatimus on muihin hengen virkoihin, joita Jeesus antoi seurakunnalle. Nyt puhun näistä viidestä virasta, jotka on annettu seurakunnan rakennukseksi; apostolit, profeetat, evankelistat, paimenet ja opettajat.

Ja hän antoi muutamat apostoleiksi, toiset profeetoiksi, toiset evankelistoiksi, toiset paimeniksi ja opettajiksi, tehdäkseen pyhät täysin valmiiksi palveluksen työhön, Kristuksen ruumiin rakentamiseen, kunnes me kaikki pääsemme yhteyteen uskossa ja Jumalan Pojan tuntemisessa, täyteen miehuuteen, Kristuksen täyteyden täyden iän määrään, (Efe.4:11-13)

Monet menevät harhaan siinä, että juuri uskoontultuaan he luulevat olevansa profeettoja tai apostoleita, unohtaen, että heiltä on perusasiat vielä käsittelemättä, ja Herran antama koulutus puuttuu. Heillä tosin voi olla kutsu apostoliksi tai johonkin muuhun hengen virkaan, mutta se ei tarkoita, että olisi valmis kyseiseen tehtävään. Jos sinut on hyväksytty vaikka yliopistoon opiskelemaan tähtitieteen professoriksi, sinä et ole tähtitieteen professori, vaan opiskelija. Kun siis tulemme uskoon ja lähdemme kulkemaan kutsuamme kohti, meidän tulee ensin kasvaa perusasioissa, opetuslapseksi. Sittenkään me emme voi itse sanoa olevamme sitä tai tätä, emme voi itse korottaa itseämme millekkään jalustalle. Koulustakin valmistuessamme saamme todistuksen pätevyydestämme, ja vain rehtori voi antaa meille tittelin, sitä ei voi kukaan muu voi antaa, eikä sitä itse voi ottaa. Nykyään voi ostaa kaikenlaisia titteleitä, mutta hengen maailmassa asiat eivät toimi sillä tavalla.

Silloin he panivat kätensä heidän päällensä, ja he saivat Pyhän Hengen. Mutta kun Simon näki, että Henki annettiin sille, jonka päälle apostolit panivat kätensä, toi hän heille rahaa ja sanoi: "Antakaa minullekin se valta, että kenen päälle minä käteni panen, se saa Pyhän Hengen". Mutta Pietari sanoi hänelle: "Menkööt rahasi sinun kanssasi kadotukseen, koska luulet Jumalan lahjan olevan rahalla saatavissa. Ei sinulla ole osaa eikä arpaa tähän sanaan, sillä sinun sydämesi ei ole oikea Jumalan edessä. Tee siis parannus ja käänny tästä pahuudestasi ja rukoile Herraa-jos ehkä vielä sinun sydämesi ajatus sinulle anteeksi annetaan. (APT.8:17-22)

Aivan kuten efesolaiskirjeessä sanottiin, Hän antoi. Meidän tulee siis kärsivällisesti odottaa, että Herra korottaa meidät ajallaan. Monesti tuo aika on näkökulmastamme niin pitkä, että monella jää koulu kesken. Silloin valmistuminen jäi vain haaveeksi ja emme ikinä pääse siihen virkaan johon koimme kutsua. Jumalan koulussa ei voi luntata eikä huijata, tai päätyy pimeyteen sokaistuneena, kyynärpää taktiikka ei toimi. Ainoa mikä toimii on puhdas rehellisyys itseään ja Jumalaa kohtaan, omasta itsestään. Vain rehellisesti itsensä kohdanneet ihmiset ovat voineet tehdä parannuksen ja tehdä sitä jatkuvasti, sekä saada Jumalalta ylennyksen, ajallaan.

jokainen, joka itsensä ylentää, alennetaan, mutta joka itsensä alentaa, se ylennetään." (Luukas 18:14)

Nöyrtykää siis Jumalan väkevän käden alle, että hän ajallansa teidät korottaisi...  Mutta kaiken armon Jumala, joka on kutsunut teidät iankaikkiseen kirkkauteensa Kristuksessa, vähän aikaa kärsittyänne, hän on teidät valmistava, teitä tukeva, vahvistava ja lujittava. (1. Pietarin kirje 5:6, 10)

Pietari selvästi ilmoittaa, että koulutus kestää jonkun aikaa ja se on kärsimystä, uskon koetus, Raamattu myös ilmoittaa että kaikki usko koetellaan. Hengellinen aikuinen erottaa hyvän pahasta aistien tottumuksesta ja kuinka kukaan voi oppia erottamaan, ellei kohtaa pahaa, siksi tämä koulutus on kärsimystä. Tämä itsensä alentaminen on nöyrtymistä Jumalan edessä ja Hänen sanansa alle asettautumista, Hänen väkevän kätensä alle. Tämän koetuksen jälkeen, kun sinut on uskolliseksi havaittu, Hän valmistaa sinut todellista tarkoitustaan varten. Hän tukee sinua, vahvistaa sinut, ja vielä lujittaa sinut. Ole siis luja ja rohkea, keskity Kristukseen ja seuraa yksin Häntä. Hän on sinun opettajasi ja neuvonantajasi. 

Ja me olemme kaiken tämän todistajat, niin myös Pyhä Henki, jonka Jumala on antanut niille, jotka häntä tottelevat. (APT.5:32)

Apostolit olivat parantaneet sairaita ja ajaneet ulos riivaajia Jeesuksen käskyn mukaan, he olivat kokeneet Hengen täyteyttä jo ennen apostolien tekojen kirjoittamista ja ennenkö he elivät sen päivän kun Pyhä Henki tuli heidän yllensä tulisina kielinä (APT.1:4-5, 2:1-5), se oli osa heidän koulutustaan. Mekin armon kautta synnymme uudesti ylhäältä, kun tulemme uskoon ja matkan varrella saamme erinäisiä armolahjoja ja voimme lapsenomaisesti uskon kautta tehdä valtavia asioita. Tämä kaikki on yksin armosta, mutta jos koet, että Jumala on kutsunut sinut johonkin tehtävään, tulee Hän odottamaan sinulta kuuliaisuutta. Itseasiassa hän odottaa meiltä kaikilta kuuliaisuutta rakkauden ja uskon kautta.

Apostolit olivat nähneet, kuulleet ja kokeneet, monet saivat Pyhän Hengen apostolien kätten päällepanemisen kautta, aivan kuin mekin uudestisyntyessämme. Kuitenkin he sanoivat, että Jumala antaa Pyhän Henkensä niille jotka Häntä tottelevat. Uskon että tässä puhutaan toisenlaisesta voitelusta, sillä näemme, että tämän tapahtuman jälkeen heidän palvelutyönsä muuttui täysin. Myös Jeesus on hyvä esimerkki; kasteessa Jordanilla häneen tuli Pyhä Henki kyyhkysen muodossa näkyvästi ja sitten Henki johdatti Jeesuksen erämaahan paholaisen koeteltavaksi, sieltä Jeesus palasi täynnä Hengen voimaa. Monesta Raamatun esimerkistä näemme, että suurempi voitelu ja tehtävä tulee ainoastaan koetusten kautta. Hengen virkaan ei hypätä, siihen kasvetaan koettelemusten ja kokemusten kautta Jumalan armon alaisuudessa.


Ja lopuksi, tämän  kaiken saa  aikaan KAIKEN ARMON JUMALA!

2 kommenttia: